Zeynep Kamil Kadin ve Çocuk Hastaliklari Egitim ve Arastirma Hastanesi

  • hastanesi Hastane Görünümü
of
İLETİŞİM BİLGİLERİ

Telefon

0216 391 06 80

Fax

0216 391 06 90

Adres

Arakiyeci Haci Mehmet Mahallesi Op. Dr. Burhanettin Üstünel Caddesi No: 10

İl

Istanbul

İlçe

Üsküdar

Web

www.zeynepkamil.gov.tr

Genel Bilgiler

Yusuf Kamil Pasa ile esi Zeynep Hanim tarafindan özel mülklerinde hastalara ücretsiz hizmet vermek amaciyla yaptirilmis olan Zeynep Kamil Hastanesi, Üsküdar' in saglik hizmetini günümüze kadar sürdürebilmis en eski saglik kurulusudur. Bir diger özelligi de, Istanbul'un ilk özel hayir kurumu olmasidir. Zeynep Hanim Misir Valisi Kavalali Mehmet Ali Pasa' nin kizidir. 1862 tarihinde Nuh Kuyusu semtinde bostan tarlasi olan arsa hastane yapilmak üzere alinmistir. Ambleminde Zeynep-Kamil hastanesinin kurulus tarihi 1862 yazmaktadir. Yusuf Kamil Pasa 1863 yilinda Sultan Abdülaziz tarafindan sadrazamliga getirilmistir. Hastane cephesinde orijinal plana göre girisin üzerinde bulunan kitabede fihi sifaun li'n nas yani "Onda insanlar için saglik vardir" (an-Nahl suresi 69. ayet) sözleri okunmaktadir. Zeynep Hanim ve Kamil Pasa ölümlerinden sonra hastane bahçesinde yaptirdiklari türbeye defnedilmislerdir.

Zeynep Kamil Hastanesi, 1896 yilinda Zeynep Hanim’in kardesi Abdülhalim Pasa'nin oglu Sait Halim Pasa tarafindan Tibbiye-i Sahane ve Hamidiye Etfal Hastane-i Ali' sinde görevli saray hekimi olan Doktor Cemil Topuzlu Pasa' ya özel cerrahi klinigi olarak kullanima verilmistir. Dr. Cemil Topuzlu Pasa döneminde, tadilatlar yaptirilarak modernlestirilen hastanede tibbi donanim yenilenmis, kalorifer sistemi kurulmus, hastalarin bakimi için Avusturya’ li hemsireler görevlendirilmistir. Cemil Pasa 1915' te yurt disina gidinceye kadar tüm cerrahi ameliyatlar yani sira sezaryen ameliyatlari da yapilmaktaydi. Bu tarihten sonra günümüze kadar hastane degisik isimlerle adlandirilip farkli kurumlara bagli olarak farkli branslarda hizmetler vermistir.

1933' te Istanbul Belediyesi' ne devredilen hastane 1935' te dogumevine dönüstürülerek Dr.Eyüp Sabri Aksoy bashekim olarak atanmistir (1891 - 1962). 17 yillik bashekimligi döneminde Dr. Eyüp Sabri Aksoy hastanenin dogumevi olarak yeniden düzenlenmesini saglamistir.

Zeynep Kamil Hastanesinin

HABERLER
MAKALELER
ANLAŞMALI KURUMLAR
SGK(Sosyal Güvenlik Kurumu)
DOKTORLAR
devlet hastaneleri Abdullah Arman ÖZDEMIR
devlet hastaneleri Aysen ÖZKORAL
devlet hastaneleri Canan KOCAMAN
devlet hastaneleri Mehmet ULUDOGAN
devlet hastaneleri Mutlu Seyda ÖÇALMAZ
TIBBİ BİRİMLER