2000 Tip Merkezi

  • hastanesi 2000 Tip Merkezi Dis Görünüm
  • hastanesi 2000 Tip Merkezi Iç Görünmü
  • hastanesi Hastane Logosu
of
ADRES BİLGİLERİ

Telefon

0212 882 00 00

Fax

0212 882 00 00

Adres

Dizdariye Mah. E-5 ÜZERI No:71/A

İl

Istanbul

İlçe

Beyoglu

Web

www.2000tipmerkezi.com

Anne Karninda Bebegin Kalbini Yoran 5 Hastalik

Kalp rahatsizligi, henüz anne karnindayken bile görülebiliyor. Minik kalplerdeki hastaliklarin basariyla tedavi edilebilmesi için gelistirilen erken tani yöntemleri ise büyük önem tasiyor.
Acibadem Bakirköy Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Bölüm Baskani Prof. Dr. Ayse Sarioglu, daha yasama gözlerini açmadan bebekleri yakalayan baslica kalp rahatsizliklari ve bunlar arasindan öne çikan ilk besi hakkinda bilgi verdi.
 
Atriyoventriküler Septal Defekt
Anne karnindaki bebegin kalp kulakçiklari ve karinciklari arasinda büyük bir delik, kulakçiklarla karinciklar arasinda iki ayri kapak yerine tek bir kapagin bulunmasina Atriyoventriküler Septal Defekt deniyor. Bu rahatsizlik, daha çok mongol ya da Down sendromlu çocuklarda görülüyor. Bu nedenle, henüz anne karnindayken “Kromozom Analizi” adi verilen testin yapilmasi gerekiyor. Rahatsizlik fark edildiginde anne karninda tedavi yapilamiyor. Bu rahatsizligi tasiyan bebekler doguma kadar problemsiz gelisiyor. Müdahaleleri dogumdan sonra yapilabiliyor. Ancak test sonucunda Down sendromu tespit edildiyse, hamileligin sonlandirilmasi yoluna gidilebiliyor.  

Pulmoner Atrezi
Bebegin kalpten çikan akciger atardamar kapaginin kapali olmasi, akciger atardamarinin kismen veya tamamen olmamasina Pulmoner Atrezi deniyor. Pulmoner atrezi tek basina olabilecegi gibi, diger kalp problemleri ile birlikte olabiliyor. Dogum öncesi genellikle sorun yaratmiyor olsa da, dogumla birlikte morarma ile ciddi sorunlar ortaya çikiyor. Acilen ilaç tedavisi ve ameliyat gerektiginden dogumun çocuk kardiyolojisi ve kalp cerrahisinin bulundugu bir merkezde planlanmasi gerekiyor.

Hipoplastik Sol Kalp Sendromu
Kalbin sol karinciginin gelismeyip çok küçük kalmasina Hipoplastik Sol Kalp Sendromu deniyor. Rahatsizlik, kalpten çikan temiz kani bütün vücuda tasiyan aort damarinin kapali olmasi ya da bu damarin ince olmasi durumunda da olusabiliyor. Bu rahatsizligi tasidigi tespit edilen bebeklerin dogumdan sonra bir dizi operasyondan geçmesi gerekebiliyor. Bu nedenle hastaligin anne karnindayken teshis edilmesi önem tasiyor.

Büyük Arterlerin Transpozisyonu
Vücutta, sag karinciktan akcigerlere giden akciger atardamari, sol karinciktan da bütün vücuda temiz kani götüren aort damari çikiyor. Büyük Arterlerin Transpozisyonu’nda, bunun tam tersi bir damar yapilanmasi görülüyor. Yani sol karinciktan akciger atardamari, sag karinciktan da aort damari çikiyor ve bunun sonucunda vücutta kanin tasinmasi islemi tersine dönmüs oluyor. Bu bebeklerde doguma kadar bir problem yasanmiyor ancak bebek dogar dogmaz morariyor ve hemen müdahale edilmesi gerekiyor. Bazen anne karninda da sorun olabiliyor ve erken dogum
gerekebiliyor, bu nedenle hamilelik boyunca kalp açisindan yakin takibi gerekiyor. Bu bebeklere yapilan müdahaleyle damarlarin yerleri degistirilerek tamamen normal bir dolasim sistemi ve dolayisiyla normal bir yasam saglanmis oluyor. Bebek dogar dogmaz müdahale gerektigi için dogumun (bebek nerede dogacak, müdahale nerede yapilacak gibi) önceden planlanmasi hayati önem tasiyor.

Fallot Tetralojiisi
Bu rahatsizlikta, kalple ilgili dört bozukluk bir arada görülüyor. Bebegin kalbinde karinciklar arasinda çok genis bir delik bulunuyor, kalpten çikip akcigere giden atardamar kapaginda veya kapagin altinda darlik oluyor ya da akciger atardamari kismen veya tamamen olmayabiliyor. Bazi durumlarda ise küçük ya da ince olabiliyor. Ayrica aort atardamari hem sag karinciktan hem sol karinciktan kan alir sekilde saga kaymis oluyor. Bunlarla birlikte, sag karincik duvarinda kalinlasma ortaya çikiyor. Fallot Tetralojisi olan bebekler doguma kadar sorunsuz yasayabiliyor. Ama bebek dogduktan sonra dolasimin normale dönmesiyle birlikte ‘Duktus’ adi verilen damar kapaniyor. Bu yüzden bebekte agir morarma ortaya çikiyor ve acil müdahale gerekebiliyor. Genel olarak Fallot
Tetralojisi’ne sahip bebekler dogumdan sonra cerrahi tedavi ile normal veya normale yakin yasam kalitesine ve yasam süresine sahip olabiliyorlar. Bunun için yine anne karninda erken teshis önem kazaniyor.
 
Fetal Ekokardiyografi ile  kalp hastaliklari anne karninda teshis ediliyor
Son birkaç yildir, anne karnindaki bebegin kalp problemleri çok erken dönemlerde tespit edilebiliyor. Fetustaki (anne karnindaki bebek) kompleks kalp hastaliklarinin tamamina yakininin dogru tespit edilebildigi Fetal Ekokardiyografi yöntemi, son derece güvenilir sonuçlar veriyor. Bebege ya da anneye herhangi bir zarari olmuyor. Anneye ait problem olusturabilecek durumlar (dogumsal kalp hastaligi olmasi, bazi ilaçlara maruz kalma, sigara ve alkol alimi, hamilelikte geçirilen bazi enfeksiyonlar, diyabet gibi kronik hastaliklar vb.), bebege ait rahatsizliklar (kromozom anomalisi, kalp ritim düzensizlikleri, normal USG incelemesinde kalp hastaligindan süphelenilmesi gibi) ve aileye ait, bebegi etkileyebilecek durumlar (ailede dogumsal kalp hastaligi,
akraba evliligi ya da bazi özel durumlarin bulunmasi vb.) ayri ayri degerlendiriliyor. Bu degerlendirmelerden sonra dogumsal kalp hastaligi risklerine göre, 14-16. haftadan itibaren fetal ekokardiyografi ile tani konabiliyor. Böylece dogacak bebegin tedavisi önceden planlanabiliyor.
ANLAŞMALI KURUMLAR
SGK(Sosyal Güvenlik Kurumu)
SGK(Sosyal Güvenlik Kurumu)
Zurich Sigorta
Ziraat Hayat Emeklilik
Yapi Kredi Sigorta
Sompo Japan Sigorta A.S.
Mapfre Genel Yasam
Günes Sigorta
DOKTORLAR
Uz.Dr.Hüseyin DIZ
Op.Dr.Reyhan POTUROGLU
Op.Dr.Rümeysa ALTINSOY
Uz.Dr.Havva PASAOGLU DOKOV
Uz.Dr.Melis SENLIK